Budowa przechowalni warzyw i owoców dostosowanej do potrzeb inwestora

Budowa przechowalni warzyw i owoców dostosowanej do potrzeb inwestora

Profesjonalne przechowywanie owoców i warzyw wymaga wiedzy i doświadczenia w temacie. Budowa specjalistycznych hal magazynowych, nie jest łatwym zadaniem i warto pamiętać, że muszą one spełniać rygorystyczne normy na poziomie ogólnoeuropejskim. Rodzaj zabudowań powinna być dostosowana do specyfiki przechowywanych warzyw oraz owoców, jak również sposobu ich magazynowania.

 

Hale o konstrukcji stalowej do przechowywania owoców i warzyw

 

Konstrukcje przechowalni są przemyślane i zaprojektowane w taki sposób, by odpowiadać na potrzeby i wymagania inwestora. Dlatego też stawiając konstrukcję hali wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości prefabrykaty stalowe. Stal wyróżnia się wysoką odpornością na zmienne warunki atmosferyczne oraz wszelkie uszkodzenia mechaniczne.

Hale do przechowywanie owoców i warzyw dają możliwość magazynowania zarówno luzem, jak i w odpowiednich workach, czy pojemnikach. Przechowywanie warzyw i owoców wymaga specjalnych warunków, a miejsce składowania roślin podlega ścisłym regułom. Warzywa i owoce przechowywane są przez długi czas, w każdych porach roku, dlatego też tak istotne jest stworzenia odpowiednich warunków magazynowania.

 

Od projektu do realizacji - przechowalnia warzyw i owoców

 

Jedną z najistotniejszych kwestii w trakcie planowania hal do przechowywania owoców i warzyw jest zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu, a w szczególności wilgotności względnej powietrza. Optymalne warunki przechowywania zbiorów, pozwalają na istotne wydłużenie żywotności warzyw lub owoców, a co za tym idzie zmniejszają się koszty i potencjalne straty.

W przypadku zbyt niskiej wilgotności powietrza, wówczas rośliny zaczynają tracić nagromadzoną wilgoć. W efekcie dochodzi do transpiracji i pogorszenia jędrności warzyw i owoców, a także zmniejszenia ich masy. Zbyt mała ilość wody w tkance rośliny obniża jej odporność i prowadzi do rozwoju szkodliwych chorób.

Przechowalnia powinna być zaopatrzona w hermetyczne i gazoszczelne komory chłodnicze, które stanowić będą dodatkową formę zabezpieczenia dla przechowywanych warzyw i owoców. Wpływa to pozytywnie na zachowanie wartości odżywczych i witamin zawartych w roślinach.

Ważnym elementem jest zagwarantowanie stałego zasilania hali. Utrzymanie optymalnej temperatury i wilgoci jest priorytetem. Już na etapie projektowania trzeba wziąć pod uwagę montaż wydajnych agregatów prądotwórczych i specjalistycznych czujników.

Pomoc generalnego wykonawcy w realizacji projektu i budowy takiego obiektu jest nieoceniona. Dostęp do nowoczesnych rozwiązań, dobranych i dopasowanych do potrzeb inwestora. Opieka specjalistów branży budowlanej na każdym etapie budowy przechowalni warzyw i owoców.

Najnowsze wpisy

Projekt i realizacja: GeminiSoftnet | Tworzenie stron: Zobacz >> | Pozycjonowanie stron: Zobacz >>
Copyright © 2024 awiar.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.