Hale stalowe dla branży spożywczej – wymagania i specyfikacja techniczna do wymiany?

Hale stalowe dla branży spożywczej – wymagania i specyfikacja techniczna do wymiany?

Hale stalowe są jednym z najpopularniejszych obiektów wykorzystywanych w branży spożywczej. W tego typu obiektach wytwarza się wyroby mięsne oraz przetwory mleczne, prowadzi przetwórstwo owoców i warzyw, produkuje i rozlewa napoje. Ze względu na swoją specyfikę są one idealnym środowiskiem, pozwalającym utrzymać wysokie standardy higieniczne i jakościowe żywności. Umożliwiają też zastosowanie nowoczesnych technologii związanych z energetyką i ekologią, pomagając tej branży przemysłu stać się bardziej opłacalną i mniej uciążliwą dla środowiska. 

 

Rola hal stalowych w zapewnieniu jakości i higieny w branży spożywczej 

 

Te dwa czynniki, czyli jakość i higiena są w procesie produkcji żywności ściśle ze sobą powiązane. Każdy ma wpływ na efekt końcowy, czyli na nadający się do spożycia produkt. Aby można było taki wyprodukować, hala, w której realizowana jest produkcja, spełniać powinna szereg rygorystycznych wymagań. Do najważniejszych należą:

  • trwałe, bezpyłowe i łatwe do utrzymania w czystości posadzki,
  • stabilne, szczelne i zabezpieczone przed korozją i odpryskami lakierów bądź farb ściany,
  • gwarantujący brak przecieków, wytrzymały na obciążenia dach, 
  • wyposażone w automatykę szybkobieżne bramy, 
  • drzwi z samozamykaczami, 
  • niestosowanie w konstrukcji szkła i twardego plastiku, lub ograniczenie ich do niezbędnego minimum. 

Jeśli w hali stalowej zastosowane zostały uchylne świetliki dachowe, powinny one być wykonane z poliwęglanów, oraz zabezpieczone moskitierami, chroniącymi przed wnikaniem do wnętrza budowli zanieczyszczeń i insektów. To samo dotyczy okien w ścianach. Najlepiej, aby były to okna stałe, bez możliwości otwierania, służące tylko doświetlaniu. Jeśli nie ma takiej opcji – powinny być uchylne i zabezpieczone siatkami. 
Prawidłową temperaturę i wentylację zapewniać muszą odpowiednio zaprojektowane, wyposażone w filtry systemy, zapobiegające rozwojowi pleśni i grzybów. 

 

Jak w halach stalowych zapewnić bezpieczeństwo przy produkcji żywności?

 

Niezależnie, jaki typ żywności produkowany jest w hali stalowej, powinna być ona wyposażona w system ostrzegania pożarowego, oraz system automatycznego gaszenia. Instalacja tryskaczowa w tego typu obiekcie jest najlepszym rozwiązaniem, pozwalającym na ochronę zarówno pracujących w hali ludzi, jak i działających maszyn i produkowanych wyrobów. 

Aby zapobiec wypadkom komunikacyjnym, projektant powinien szczególnie starannie zaplanować ciągi komunikacyjne dla ruchu pieszego i transportu wewnętrznego. Ale ważne jest również, aby tzw. drogi czyste (transport surowca i wyrobu gotowego), nie krzyżowały się z drogami brudnymi (usuwanie odpadów produkcyjnych, segregowanych i zmieszanych). 

Bardzo ważny jest również aspekt food defence, czyli obrona żywności przed zamierzonym skażeniem. Aby móc ją zagwarantować, konieczne jest zastosowanie w hali systemów kontroli dostępu oraz monitoringu CCTV. 

Dbając o jakość, higienę i bezpieczeństwo produkcji żywności w halach stalowych, nie wolno zapominać o kosztach wytworzenia, do których znacznie przyczynia się energia, zużywana zarówno przez maszyny produkcyjne, jak i służąca do oświetlania i ogrzewania hali. Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań typu fotowoltaika, pompy ciepła, rekuperacja, gwarantuje nie tylko obniżenie kosztów, ale również zmniejszenie negatywnego wpływu obiektu na środowisko naturalne. 

Najnowsze wpisy

Projekt i realizacja: GeminiSoftnet | Tworzenie stron: Zobacz >> | Pozycjonowanie stron: Zobacz >>
Copyright © 2025 awiar.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.