Jak dostosować halę stalową do wymogów HACCP w przemyśle spożywczym?

Jak dostosować halę stalową do wymogów HACCP w przemyśle spożywczym?

Obiekty, w których produkowana jest żywność, muszą spełniać najwyższe standardy higieniczne. Istnieje wiele norm i przepisów dotyczących konstrukcji i materiałów, z których są wznoszone. Część tych zasad zapisana została w HACCP, czyli Systemie Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który kładzie szczególny nacisk na zagrożenia powstające bezpośrednio w miejscu wytwarzania żywności. Czyli na przykład w hali stalowej.

 

Zapewnienie spełnienia wymagań HACCP w projektowaniu i konstrukcji hali

 

Projektując halę stalową, w której odbywać ma się produkcja żywności, należy rozpocząć od odpowiedniego rozplanowania stref. Niezwykle istotne jest oddzielenie od siebie poszczególnych obszarów – magazynu surowców, przestrzeni produkcyjnej i magazynu wyrobów gotowych. Między nimi zapewniony powinien zostać jednokierunkowy przepływ, który zapobiega krzyżowaniu się tzw. dróg czystych i brudnych. 

Znajdujące się między poszczególnymi obszarami przejścia powinny być zamykane. Najlepszym rozwiązaniem są oczywiście drzwi lub wrota automatyczne. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, konieczne jest przynajmniej zastosowanie samozamykaczy. W przypadku, kiedy pracujący w tych oddzielonych strefach personel musi się między nimi przemieszczać, warto zastosować śluzy sanitarne, zapobiegające przenoszeniu zanieczyszczeń między obszarami. 

Również okna spełniać powinny specjalne wymagania. Najlepszym rozwiązaniem są okna stałe, nieotwierające się, zapewniające tylko dopływ światła. Wymiana powietrza zapewniona jest wyłącznie przez zabezpieczony przed wnikaniem zanieczyszczeń i wyposażony w filtry z zewnątrz system wentylacyjny. Szyby w oknach powinny być wykonane ze specjalnego rodzaju szkła, nieulegającego rozpryskom w przypadku stłuczenia. Jeśli z jakichś powodów okna muszą być otwierane lub uchylne, istnieje konieczność zabezpieczenia ich gęstymi siatkami, chroniącymi przed przedostawaniem się do środka insektów. 

Wyjątkowo niebezpiecznym źródłem stłuczki szklanej mogłoby stać się również oświetlenie. Dlatego projektując halę stalową na potrzeby produkcji żywności, warto przewidzieć tam hermetyczne oprawy oświetleniowe z osłonami. 

 

Ułatwienia w utrzymaniu hali stalowej w odpowiednim standardzie higienicznym 

 

Nie wystarczy jednak odpowiednio zaprojektować halę i wykonać ją ze spełniających wymagania higieniczne materiałów. Ważne również, aby możliwe było utrzymanie jej w nienagannej czystości. Tutaj szczególną rolę odgrywa wykończenie obiektu, a w szczególności:

  • gładkie, łatwo zmywalne i nienasiąkliwe ściany i sufity,
  • bezspoinowe, antypoślizgowe, kwasoodporne, niepylące podłogi, 
  • brak elementów łatwo korodujących,
  • zamknięte profile konstrukcji stalowej ograniczające zbieranie się zanieczyszczeń, 
  • system odwadniania w miejscach gdzie mogą wylewać się płyny, 
  • osłonięcie przewodów, kabli i instalacji, 
  • unikanie mostków cieplnych, sprzyjających skraplaniu się pary wodnej i powstawaniu pleśni. 

Wszystkie użyte do budowy i wykończenia materiały powinny posiadać stosowne certyfikaty i deklaracje zgodności z wymaganiami higienicznymi. Aby mieć całkowitą pewność, że wzniesiona hala stalowa spełnia warunki konieczne do produkcji żywności, warto zasięgnąć porady specjalistów już na etapie jej projektowania. Pozwoli to uniknąć kosztów związanych z koniecznością późniejszych przeróbek.

Najnowsze wpisy

Projekt i realizacja: GeminiSoftnet | Tworzenie stron: Zobacz >> | Pozycjonowanie stron: Zobacz >>
Copyright © 2025 awiar.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.